Нові правила реєстрації місця проживання
Право

Нові правила реєстрації місця проживання

Право
Дата публікації:
1 грудня 2021
Переглядів:
220
Реєстрація місця проживання стала доступною онлайн.

Діджіталізація в Україні

З 01.12.2021 в Україні набирає чинності закон «Про надання публічних (електронних публічних) послуг із декларування та реєстрації місця проживання в Україні». За заявами уряду дані нововведення – це ще один крок до спрощення бюрократичних процедур з реєстрації місця проживання, а також до діджиталізації в Україні.


Нововведення

У зв'язку з прийняттям цього закону запроваджується нове поняття – «декларування місця проживання». Ця функція дозволить усім користувачам порталу «Дія» проводити реєстрацію а також зняття з реєстрації місця проживання онлайн шляхом заповнення форм на порталі без довгих і болісних черг.

Варто зазначити, що метод декларування місця проживання можливий виключно онлайн через портал «Дія», і ось кілька нюансів:

  • Самостійно без згоди власника можливо задекларувати місце проживання у гуртожитках чи в житлі, яке знаходиться у приватній власності і є у реєстрі майнових прав.
  • У разі коли людина хоче задекларувати місце проживання онлайн у житлі, яке їй не належить, потрібна згода власника, якщо їх кілька – решта власників також дає згоду у тому ж порталі «Дія».
  • В іншому випадку, коли ініціатор є власником майна, також потрібна згода, тільки вже людини, яку декларують.
  • Якщо людина реєструє місце проживання «по-старинці», згода власника не завжди необхідна (якщо є договір найму житла). Також власники житла зможуть знімати без судових розглядів усіх третіх осіб з місця реєстрації, які зареєстровані у їхньому житлі.


Відмітки про реєстрацію

У старі паспорти-книжечки більше не будуть ставити позначки про реєстрацію/зняття, а до нових ID паспортів не будуть видаватися довідки про місце реєстрації. Після декларування або реєстрації офлайн у заяві будуть вказуватися контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти), на які будуть надходить повідомлення про статус реєстрації.

Запропоновані послуги
Воєнні послуги
Допомога призовникам
Допомога призовникам
~ 1800
 
грн
Сім'я
Довідка про сімейний стан
Довідка про сімейний стан
~ 3650
 
грн
Воєнні послуги
Допомога військовим
Допомога військовим
~ 3050
 
грн
Послуги нотаріуса
Завірення документу
Завірення документу
~ 400
 
грн