Що робити, коли отримав повістку
Війна

Що робити, коли отримав повістку

Війна
Дата публікації:
24 березня 2022
Переглядів:
6031
При неявці до військкомату штраф, при неявці на медкомісію кримінальна відповідальність

Що потрібно знати під час мобілізації

За будь-яких військових дій з метою захисту своєї країни проводиться планова мобілізація населення. Рекомендовано у разі отримання повістки, яка заповнена з усіма нормами (не порожня, не видана в готелі, на блок пості, або вулиці не уповноваженою особою) з'явиться у військкомат для уточнення даних з метою довести, що людина не придатна до військової служби, якщо такі протипоказання є або людина має спеціальний статус.

Як мають бути оформлені повістки

Спочатку коли людина змінює місце проживання, їй необхідно зареєструватися в ЦНАП (для тих, хто не виїжджав вимушено, цього робити не потрібно). Далі після реєстрації можуть видати повістку і тут потрібно уважно прочитати все, що там написано і як воно оформлене, а саме:

  1. В повістку має бути виписана конкретна особа на момент її підпису. У ситуаціях, коли штампують пачки порожніх повісток, а потім приходять до готелів, квартир або прямо на вулиці та вручають людям – це незаконно. Повістка повинна бути виписана головою військового комісаріату, або його помічником.
  2. Розпорядження місцевих адміністрацій – цей тип «повістки» також часто використовується, для залучення чоловіків призовного віку, але це виключно локальний документ, який має ознайомлювальний характер. Ці розпорядження не є рішеннями міністерства оборони, це рішення місцевих адміністрацій.

Що робити, коли вручили повістку

Насамперед повістка має бути вручена особисто (телефонний дзвінок не вважається повісткою з точки зору закону). У людини на момент вручення повістки мають бути документи:

  • Приписний/військовий квиток (у цих документах має бути зазначено придатність/не придатність до служби).
  • Документ, що підтверджує інвалідність
  • Документ, що підтверджує виховання 2-х і більше дітей.
  • Паспортний документ

Людина має право при отриманні повістки пояснити уповноваженій особі, яка її вручає, що бажає поїхати до себе в місто, де вона зареєстрована, стати на облік та мобілізуватися у своєму військкоматі, де знаходиться її особиста справа (якщо людина не перебуває за місцем проживання та їй вручають повістку). Ніхто не може примушувати, при врученні повістки пройти в центр комплектування або сісти в машину і провезти вас до нього.

При отриманні повістки та не явці до військкомату на людину чекає штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень, при явці у військкомат, але не явці на медкомісію це класифікується як кримінальна відповідальність за статтею за ухилення від мобілізації з позбавленням волі від 3 до 5 років.

Запропоновані послуги
Воєнні послуги
Допомога призовникам
Допомога призовникам
~ 1800
 
грн
Воєнні послуги
Допомога емігрантам
Допомога емігрантам
~ 2250
 
грн
Воєнні послуги
Допомога військовим
Допомога військовим
~ 3050
 
грн
Захист прав
Дозвіл на зброю
Дозвіл на зброю
~ 2600
 
грн
FREE
Схожі новиниВсі новини