Прийнято закон «Про Медіацію»
Право

Прийнято закон «Про Медіацію»

Право
Дата публікації:
23 лютого 2022
Переглядів:
851
Новий вид досудового врегулювання суперечок під назвою «Медіація»

Закон України про «Медіацію»

З 16.11.2021 року в Україні було ухвалено закон про «Медіацію». Цей закон запроваджує нове поняття у вирішенні конфліктних ситуацій – «Медіація».

Такий тип врегулювання конфліктів має має на меті знаходження рішення до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або під час досудового розслідування, арбітражного провадження.

Медіація, як новий тип вирішення конфліктів, має на меті запобігання виникненню конфліктів у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів, у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним. Головним нюансом медіативних дій є те, що медіація не проводиться у спорах, що впливають або можуть вплинути на права та законні інтереси третіх осіб, які не є учасниками цієї медіації.


Як проводиться «Медіація»

Проводити медіативні дії стає можливим за згодою сторін медіації з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

При різнобічних думках, щодо конфліктної ситуації сторони медіації та медіатори можуть будь-якої миті відмовитися від участі у медіації.


Хто такі «Медіатори»

Медіатор – це фізична особа, яка пройшла базову підготовку медіатора в Україні чи за кордоном. Медіатором не може бути особа, яка має судимість, особа, яка має громадянську недієздатність. Медіатор зобов'язаний інформувати сторони та інших учасників медіації про їхні права та обов'язки, принципи та правила проведення медіації. Також надавати можливість отримання консультацій у відповідних спеціалістів.

Медіатори повинні пройти базову підготовку не менше ніж 90 годин навчання, у тому числі не менше 45 годин практичного навчання. Програма базової підготовки медіатора включає теоретичну підготовку і відпрацювання практичних навичок. Підготовку медіаторів здійснюють суб'єкти освітньої діяльності. Після проходження підготовки та підтвердження набутих компетентностей видається відповідний сертифікат, у якому зазначаються:

  1. Прізвище ім'я по батькові.
  2. Найменування суб'єкта освітньої діяльності, який здійснив підготовку.
  3. Кількість годин навчання (у тому числі практичного навчання).
  4. Назва курсу підготовки.
  5. Дата проведення підготовки.
  6. Номер та дата видачі сертифіката.

У сертифікат, що підтверджує проходження підготовки медіатора, можуть бути включені інші відомості, визначені суб'єктом освітньої діяльності, який здійснив підготовку.

Запропоновані послуги
Воєнні послуги
Допомога призовникам
Допомога призовникам
~ 1800
 
грн
Сім'я
Довідка про сімейний стан
Довідка про сімейний стан
~ 3650
 
грн
Воєнні послуги
Допомога військовим
Допомога військовим
~ 3050
 
грн
Послуги нотаріуса
Завірення документу
Завірення документу
~ 400
 
грн