Хто може не платити за комуналку
Економіка

Хто може не платити за комуналку

Економіка
Дата публікації:
11 серпня 2022
Переглядів:
960
Українці за певних умов можуть не сплачувати деякі комунальні послуги.

За що можна не платити

Якщо немає лічильників і вас не буде вдома щонайменше 30 днів, ви зможете не платити за воду та газ. А якщо у зв'язку з війною вам будуть надані неповні послуги, ви маєте право вимагати перерахунку.

Якщо ви перебуваєте поза домом більше 30 днів, зверніться до постачальника комунальних послуг. На прикладі із водою це водоканал. Ця правова норма існує давно, і це не якесь нововведення. Це передбачено частиною 1 статті 7 Закону "Про житлово-комунальне господарство".

Якщо ви вимушено залишили свій будинок на строк 30 і більше днів, ви можете не платити за:

  • Воду, якщо немає лічильника;
  • Газ, якщо немає лічильника.

Якщо у вас є лічильник, ви повинні надавати щомісячні показники, і якщо показники цього місяця збігаються з показниками попереднього місяця, то заборгованість не нараховуватиметься. Це положення закону не поширюється на опалення, оплату утримання будинку та прибудинкової території.

Що робити, якщо будинок зруйнований

Якщо будинок або квартира були зруйновані, списуються борги у будинках, зруйнованих внаслідок бойових дій. Насамперед про факт руйнування житлового приміщення необхідно повідомити поліцію та отримати відповідний документ. Цей документ дозволить надалі розрахувати суму збитків, щоб вимагати компенсацію.

Якщо ваша керуюча компанія не повною мірою виконує свої зобов'язання під час війни, наприклад, на кілька тижнів перестала прибирати під'їзди, ви маєте право подати скаргу за участю кількох сусідів, вказати комунальну послугу, яка не повною мірою заповнити та направити письмову претензію підряднику. За законом він зобов'язаний її вивчити та зробити перерахунок. Якщо перерахунку немає, можна запросити перерахунок через суд.

Запропоновані послуги
Сім'я
Довідка про сімейний стан
Довідка про сімейний стан
~ 1500
 
грн
Міжнародне право
Консультація з питань міжнародного права
Консультація з питань міжнародного права
~ 1100
 
грн
FREE
Послуги нотаріуса
Завірення документу
Завірення документу
~ 350
 
грн
Сім'я
Консультація з сімейних питань
Консультація з сімейних питань
~ 500
 
грн
FREE